Panama:

Një nga mrekullitë më të mëdha të botës, Kanali i Panamasë shtrihet 80 km nga Panama City në anën e Paqësorit për të Colon në anën e Atlantikut. Rreth 14,500 anije kalojnë çdo vit dhe anijet në mbarë botën tradicionalisht janë ndërtuar me dimensionet e mbylljeve origjinale të kanalit (330 metra e gjatë dhe 33,5 metra të gjerë) në mendje.

Kanali ka tre grupe të dyfishtë : Miraflores dhe Pedro Miguel në anën e Paqësorit dhe Gatún në Atlantik. Një zgjerim 10-vjeçar i përfunduar në vitin 2016 shtoi dy bllokada me tre dhoma, duke lejuar kalimin e anijeve super-sized ‘neoPanamax’: Cocoli në Paqësor dhe Agua Clara në Atlantik. Anijet kalojnë përmes një liqeni të madh artificial, Lago Gatún, i krijuar nga Diga Gatún nëpër Río Chagres, dhe Cut Culebra, një lug 12.7km nëpër malet. Me kalimin e secilës anije, në oqean lëshohet një miliardë litra me ujë të freskët.